O sa va introducem in lumea noastra printr-o poveste, povestea Sofiei. Se spune ca, acum peste 200 de ani, in regiunea Lombardia din nordul Italiei, intr-un mic sat numit Soncine, traia o tanara, Sofia. Intr-o buna zi Sofiei ii ajunge la ureche o veste, cum ca primarul Luigi cauta sa angajeze pe cineva in bucataria lui. Insa, Luigi dorea sa angajeze numai barbati deoarece nu credea in talentul de bucatar al femeilor.

Chiar daca cerinta primarului nu era una tocmai placuta, Sofia nu s-a dat batuta si a continuat sa il viziteze zi de zi pe acesta, incercand sa il convinga ca ea este persoana potrivita pentru postul de bucatar. In zadar i-au fost incercarile pana intr-o zi in care s-a gandit la o metoda pentru a ajunge mancarea ei  pe masa lui Luigi. Gustand, acesta a dorit sa afle imediat cine a gatit ceva atat de delicios. Sofia, care statea ascunsa dupa un perete, a venit imediat sa se prezinte in fata primarului, spunandu-i ca daca o angajeaza mancarurile lui zi de zi vor fi la fel de bune.


Luigi, profund impresionat de mancarea si perseverenta fetei, se lasa convins insa, numai cu o singura conditie si anume ca Sofia sa poarte mereu pantaloni. Timpul trecea iar casa lui Luigi devenea tot mai apreciata si frecventata in Lombardia. Iar vestea mancarii extraordinare ajungea rapid la toata lumea. Oamenii de seama ai vremii veneau sa isi organizeze balurile la casa lui Luigi stiind ca se bucurau de mancaruri pline de savoare.

Mancare ItalianaSalate delicate, paste gatite al dente servite cu fripturi suculente de vita, miel , risotto cu fructe de mare si asezonate cu plante aromate, platouri cu branzeturi produse chiar acolo si tarte pline de fructe ieseau proaspte si aromate din bucataria Sofiei, budinca, produse de patiserie sau prajituri cum ar fi faimosul tiramisu, ajungeau pe mesele tuturor celor care le treceau pragul. 

Se spune ca gusturile mancarurilor Sofiei ii tineau pe unii invitati chiar si saptamani intregi din dorinta de a se bucura cat mai mult timp de delicatesele fetei.
Dar intr-o zi de vara torida, Sofia veni intr-o rochie, incalcand intelegerea cu Luigi. Si mare i-a fost surprinderea lui Luigi, fiind prima data cand o vedea pe Sofia feminina si delicata iar din teama de a nu se indragosti de ea, o concedie. Insa dupa scurt timp de cand Sofia nu mai gatea in casa lui, primarul ii face o vizita, incercand sa o convinga sa se intoarca. O data cu plecarea ei isi pierduse vizitele frecvente ale prietenilor si oamenilor din oras, mesele lui fiind mai goale. Povestea merge si mai departe si spune ca acela a fost si momentul in care Luigi nu si-a mai putut stapani sentimentele si o ceru de sotie. Sofia, indragostita in secret de Luigi, nu ezita sa accepte.
Sofia a continuat sa gateasca in bucataria ce acum devenise si a ei, iar oameni din toata Italia calatoreau sa ii guste din extraordinarele mancaruri. Legenda spune ca pentru fiecare mancare, Sofia avea un secret cu care reusea sa le faca atat de savuroase si admirate, iar casa lor devenise cea mai cunoscuta din tara sub numele de “Cucina Sofia”, bucataria Sofiei.